Hoşgeldiniz

​ Konjenital Musküler Tortikolis'te Erken Tedaviye Başlanılmalı mıdır?

Konjenital Musküler Tortikolis (CMT) sternokleidomastoid kasının (SCM) kalınlaşması ve kısalması sonucunda başın eğilmesi ve rotasyonunun kısıtlanması ile karakterize iyi huylu bir patoloji olarak tanımlanabilmektedir. Yenidoğanlardaki tortikolisin en sık görülen formudur. CMT yenidoğanlarda kalça displazisi ve clubfoot deformitesinden sonra üçüncü en sık görülen konjenital kas iskelet hastalığıdır. Kesin nedeni bilinmemektedir. Sol tarafta ve erkeklerde daha sık görülebilmektedir.
Klinik olarak tortikolis başlıca 3 tip olarak sınıflandırılabilmektedir;
(1) Postural tortikolis
(2) Muskular tortikolis
(3) SCM tumor/pseudotumor ( fibrotik kitle ile karakterize en ciddi tipidir)
 
Erken tanı konulması ve mümkün olan en erken rehabilitasyon tedavisine başlanılması çok önemlidir. Bu SCM kasının kısalması ve kalınlaşmasının ve böylecede başın hep eğri olarak kalmasını engelleyecek ve böylece yüzde ve kafatasında deformasyon gelişimi önlenebilecektir. 
CMT semptomları tam olarak düzelse bile tekrarlama riski açısından muhakkak düzenli kontrollerin yapılması unutulmamalıdır!
..................................................................................................................................
KAYNAK
 2015 Oct;51(5):539-45. Epub 2015 Feb 18.

Early rehabilitation treatment in newborns with congenital muscular torticollis.

Eklenme: 8 yıl 9 ay önce
Güncellenme: 8 yıl 9 ay önce

Eklenmiş herhangi bir yorum bulunmamaktadır.

İlk yorum yapan siz olun!