Düşük Ayak Tedavisinde Hangi Tendon Transferi ?
Düşük ayak deformitesi santral veya periferik nörolojik lezyonlar nedeniyle meydana gelir. En sık nedenleri; disk hernileri (bel fıtığı), travma veya iyatrojenik nedenlerle siyatik sinir veya nervus peroneus communis yaralanmalarıdır.
Klinik olarak; bu hastalar yürüyüşün salınım (swing) fazında ayaklarını yerden kaldırma güçlüğü çekerler. Bunu tolere etmek kompansatuar olarak kalça fleksiyonu ve vertebralar ve dizde torsiyon gelişir, böylece hasta ayak parmaklarını yere dokundurmadan bacağını ileri ittirerek sirkümdüksiyon hareketi yapar.
Konservatif tedavide; AFO verilir, ancak genç hastalar tarafından uyum sorunlarının daha fazla görülmesi nedeniyle kullanımı daha azdır.
Cerrahi Tedavi ; Fonksiyonel dorsifleksiyonu sağlamak için dinamik tendon transferleri yapılmaktadır.
- Posterior tibial tendon (PTT) transferi; interosseoz mesafeden geçirilerek rerouting uygulanarak anteriore 3. Küneiform kemiğe PTT transfer edilir.
- PTT'nin ATT ye transferi ve beraber olarak 3. Küneiform kemiğe transfer edilmesi ve ek olarak FDL'nin (Fleksör digitorum longus) EHL ve EDL' a transferi yapılır.
Kaynak:
Transfer of the posterior tibial tendon to a rerouted anterior tibial tendon and transfer of the flexor digitorum longus to the extensor hallucis longus through four limited incisions in cases of drop foot.